Rietvelddag 2023

Rietvelddag 2023

Kom naar de Rietvelddag op 25 juni 2023 voor een momentje bij drie monumenten!

Kom naar de Rietvelddag op 25 juni 2023 voor een momentje bij drie monumenten!

Dit jaar staat de Rietvelddag in het teken van museumwoningen; ontworpen door architecten die hun tijd ver vooruit waren én van groot belang zijn geweest voor de stad.

Ter viering van de 135e verjaardag van Gerrit Rietveld openen Het Rietveld Schröderhuis (1924), Huis Van Ravesteyn (1933) en het Van Schijndelhuis (1992) van 11:00 tot 16:00 uur hun deuren voor een flitsbezoek. In de tuinzaal van het Centraal Museum draait deze dag de thematische film Pioneers of the Dutch Modern House (Iconic Houses, 2021).

Een momentje bij drie monumenten

In Utrecht zijn, naast het Rietveld Schröderhuis, nog meer huizen waarbij zijn erfgoed zichtbaar is. Zo waren Gerrit Rietveld en Sybold van Ravesteyn tijdgenoten en liet van Mart van Schijndel zich inspireren door het werk en gedachtegoed van Rietveld.
Kom langs voor een uniek kijkje in de woonhuizen van deze drie gerenommeerde architecten en ontdek de overeenkomsten en verschillen! De drie locaties bevinden zich op korte afstand van elkaar. Dus wandel de Rietvelddagroute of pak je fiets en ga op pad!

Download de gratis routekaart

Speciaal voor deze dag bieden we een combiticket van 5 euro aan. Op vertoon van dit ticket kun je even binnenkijken bij de drie museumwoningen én de film bekijken.

Filmprogramma

In de tuinzaal van het Centraal Museum is van 11:30 uur tot 16:30 uur de thematische film Pioneers of the Dutch Modern House (Iconic Houses, 2021) te zien. De film geeft inzicht in de Nederlandse woonarchitectuur van de 20e eeuw. Tijdens de film worden twintig iconische Nederlandse huizen besproken aan de hand van verschillende thema’s: van de Amsterdamse School tot het postmodernisme, van Gerrit Rietveld tot Mart van Schijndel en vele anderen.

Over de Rietvelddag

Op zondag 25 juni wordt de Rietvelddag georganiseerd; een jaarlijkse themadag die na het Stijljaar in 2017 in het leven geroepen is om het erfgoed van Gerrit Rietveld te eren. De Utrechtse Rietveld (1888-1964) is één van de belangrijkste vormgevers en architecten van de 20e eeuw. Hij was een eigenzinnig meubelontwerper en de maker van de beroemde rood-blauwe stoel. Ook als architect heeft hij zijn sporen verdiend: met het Rietveld Schröderhuis voorzag hij De Stijl van een wereldberoemd icoon.