23 augustus is de verjaardag van Truus Schröder (1889-1985). Dat vieren we met een bijzondere openluchtbioscoop: de gevel van het iconische huis wordt het filmdoek van de avond. Ook het thema van de film is verbonden met het Rietveld Schröderhuis: verboden liefde.

Over de film: Silence is a falling body

Filmmaker Agustina Comedi duikt in het verleden van haar vader Jaimes, die jarenlang een relatie had met een man totdat hij haar moeder trouwde. In het Argentinië van de jaren tachtig blijkt homoseksualiteit een groot taboe en is Jaimes ware aard vanzelfsprekend een familiegeheim. Met meer dan 100 uur videoband die haar vader als hobby maakte en via interviews met zijn oude vriendengroep, schetst Augustina een ontroerend portret van de tijd vóór haar geboorte. Een tijd getekend door politiek activisme, ontluikende homo-emancipatie, maar ook de opkomst van aids. De ontdekking van haar vaders 'geheim', lange tijd na zijn noodlottige dood, zet ook haar eigen leven in een geheel nieuw daglicht. De oude VHS- en 8mm-beelden van vakantiefilmpjes en verjaardagsfeestjes bieden een nostalgische, poëtische sfeer, waarin de filmmaker vol mededogen probeert te begrijpen hoe het voor haar vader moet zijn geweest om altijd in een leugen te leven. 

Programma

Vanaf 19.30 uur is de bar geopend. Haal wat lekkers bij Ukiyo Koffie in de voormalige garage van het Rietveld Schröderhuis. Hier kunt u tegen betaling iets te eten en drinken bestellen. Eigen consumpties zijn niet toegestaan. U kunt op vertoon van uw ticket voorafgaand aan de film het Rietveld Schröderhuis bezoeken. Hier vertelt een gids meer over de relatie tussen Rietveld en Schröder. Na een kort voorprogramma, start de hoofdfilm om circa 21.00 uur. De film is circa 22.30 uur afgelopen. 

PRAKTISCHE INFO
Data Dinsdag 23 augustus
Start 19.30 uur inloop, 21.00 uur start film
Eind 22.30 uur verwacht einde
Locatie Rietveld Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50 Utrecht
Prijs €15
Tickets  Uitsluitend online via deze link 
Let op UITVERKOCHT

Over QFFU

Het Queer Film Festival Utrecht is sinds 2019 hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht. Tijdens het Queer Film Festival Utrecht staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Zij laten de queercommunity in de meest diverse vorm mogelijk zien en nemen je mee in de prachtige, ontroerende maar soms ook emotionele verhalen die centraal staan in ons programma. QFFU ziet Utrecht als één grote bioscoop. Op straat, in cafés, in buurthuizen, in restaurants en in culturele organisaties. Een groot deel van het programma is gratis toegankelijk waardoor ze de drempel voor het festival zo laag mogelijk maken.

Op 24 augustus organiseert het QFFU een extra filmavond in de tuin van het Centraal Museum. Meer informatie is hier te vinden.