Dit jaar staat het Rietveld Schröderhuis 20 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat vieren we met een bijzondere openluchtbioscoop. In samenwerking met Africa in the Picture en Queer Film Festival Utrecht, tonen we films op de gevel van het iconische huis van Gerrit Rietveld en Truus Schröder. 

Openluchtbioscoop

Ter ere van 20 jaar UNESCO Werelderfgoed zetten we het huis letterlijk in de spotlights door de films direct op het architectonische meesterwerk te projecteren. Ook het thema van beide films is verbonden met het Rietveld Schröderhuis: verboden liefde.

De witte wanden van het Werelderfgoed veranderen eenmalig in de meest bijzondere openluchtbioscoop van Utrecht. Wij zorgen voor stoeltjes en een koptelefoon zodat u zorgeloos kunt genieten van twee pareltjes uit de hedendaagse cinema. In samenwerking met Africa in the Picture en Queer Film Festival Utrecht werd het programma samengesteld. Op zaterdag 22 augustus kunt u genieten van Loving (2016), zondag 23 augustus wordt And then we danced (2019) vertoond.

Programma

Vanaf 20.30 uur is de bar geopend. Hier kunt u tegen betaling iets te eten en drinken bestellen. U kunt op vertoon van uw filmticket voorafgaand aan de film het Rietveld Schröderhuis bezoeken. Na een kort voorprogramma, start de hoofdfilm om circa 21.30 uur. Het programma is circa 23.00 uur afgelopen. 

Over de films

Loving (2016) vertelt het waargebeurde verhaal van Richard en Mildred Loving (Joel Edgerton en Ruth Negga), een blanke man en een Afro-Amerikaanse vrouw die in 1958 trouwden en daarom door de staat Virginia uit hun geboortdedorp werden verbannen. Richard en Mildred verhuizen naar de grote stad, maar laten het er niet bij zitten. Negen jaar vechten ze (voorzichtig) voor het recht om samen als een familie in hún Virginia te mogen wonen. Hun rechtszaak, Loving v. Virginia, werd helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof uitgevochten. [Bron: Cineville]

And then we danced (2019) is een film van Georfische bodem. De wereld van de jonge danser Merab komt op z’n kop te staan wanneer de charismatische Irakli ten tonele verschijnt. Irakli wordt niet alleen Merabs grootste concurrent, maar ook zijn grootste verlangen. [Bron: Cineville]

Praktische InFo
Data Zaterdag 22 en zondag 23 augustus
Tijden 20.30 uur inloop, 21.30 uur start film
Locatie Rietveld Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50 Utrecht
Prijs €10
Tickets UITVERKOCHT Uitsluitend online via deze link 
Let op 30 plaatsen per avond, vol = vol

Over de partners

Africa in the Picture (AITP) is een jaarlijks festival en platform voor audiovisuele kunst, film, ‘performing art’ en literatuur uit Afrika en haar diaspora wereldwijd. AITP besteedt in het bijzonder aandacht aan de nieuwe generatie ‘kinderen van de Afrikaanse diaspora’ in Europa, filmmakers, kunstenaars, schrijvers en anderszins cultureel betrokken jonge mensen die opgegroeid zijn in Europa, met Afrikaanse achtergrond. 

Het Queer Film Festival Utrecht is sinds 2019 hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht. Tijdens het Queer Film Festival Utrecht staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Zij laten de queercommunity in de meest diverse vorm mogelijk zien en nemen je mee in de prachtige, ontroerende maar soms ook emotionele verhalen die centraal staan in ons programma. QFFU ziet Utrecht als één grote bioscoop. Op straat, in cafés, in buurthuizen, in restaurants en in culturele organisaties. Een groot deel van het programma is gratis toegankelijk waardoor ze de drempel voor het festival zo laag mogelijk maken.

Aanvullende info

We nemen de voorschriften van het RIVM ter harte. De zitplaatsen zullen met voldoende tussenruimte worden geplaatst en de koptelefoons zullen grondig worden gereinigd voor en na gebruik.

Wat is een film zonder versnapering? U kunt tegen betaling wat te eten en drinken kopen in de Ticketoffice van het Rietveld Schröderhuis. Hier is tevens een toilet aanwezig. Eigen consumpties zijn niet toegestaan.

Wilt u het UNESCO Werelderfgoed bezoeken? Kom tijdig en neem een kijkje ín het Rietveld Schröderhuis. Tussen 20.30 uur en 21.30 uur kunt u het huis bekijken.