Een bij een kringloopwinkel gekochte stoel blijkt een originele Rietveldstoel uit 1942 te zijn. De stoel werd door de anonieme koper per toeval herkend op de website van Rietveld Originals, producent van Rietveld meubels.

De stoel is onderdeel van de ‘Amsterda’ serie van Rietveld. Hierin combineerde de ontwerper de zitting van zijn beroemde beugelstoel met een ontwerp dat hij maakte voor de personeelsruimte van de Amsterdamse Bank. De Duitse bezetter stak echter een stokje voor de uitvoering van het project omdat Rietveld weigerde lid te worden van de door de Nazi’s ingestelde Kulturkammer. Verzamelaar en directeur van Rietveld Originals Titus Darley kreeg gelegenheid het werk te kopen van de ontdekker. Darley was eerder al per toeval een tekening van de stoel in het Rietveld Schröderarchief van het Centraal Museum tegengekomen, dat de grootste collectie Rietveld ter wereld bezit: ‘We vermoedden destijds dat Rietveld naast een tekening ook een proefmodel van de fauteuil had gemaakt. Tijdens de tweede wereldoorlog maakte hij verschillende varianten van de ‘Amsterda’ serie, deze zijn opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. De lage fauteuil met gebogen zitting ontbrak echter. Bij het zien van deze stoel, vermoedden we al snel waar hij vandaan kwam.’

Onderzoek van details in het hout, de maakwijze en analyse van de verflagen leverden uiteindelijk de bevestiging op. Een complicatie was de staat van de stoel. Na de aankoop belandde deze namelijk in de tuin van de koper. Hierdoor verloor de triplex zitting grotendeels haar oorspronkelijke vorm maar deze kon door Rietveld-expert Jurjen Creman weer hersteld worden. Het restauratietraject is nu bijna voltooid.

In deze video vertellen Titus Darley en Jurjen Creman meer over de bijzondere vondst.