Centraal Museum & Rietveld

Centraal Museum & Rietveld

Stichting Centraal Museum beheert het Rietveld Schröderhuis en het complete Rietveld Schröderarchief. Ook heeft het Centraal Museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld.

Stichting Centraal Museum beheert het Rietveld Schröderhuis en het complete Rietveld Schröderarchief. Ook heeft het Centraal Museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld.

In 1970 richt Truus Schröder de Stichting Rietveld Schröderhuis op. Daarmee wil ze de toekomst van het huis waarborgen. Na haar overlijden in 1985 wordt het huis grondig gerestaureerd en geeft de stichting het huis in beheer van het Centraal Museum. Het Utrechtse museum wordt daarmee verantwoordelijk voor het openstellen van de museumwoning en het behoud van het huis en het archief. Sinds 1987 is het Rietveld Schröderhuis toegankelijk voor publiek. In 2000 krijgt het de status Unesco Werelderfgoed.

De keuken, vanuit de hal. De deur naar de tuin staat open.

De keuken, kort na de restauratie

Rietveld Schröderarchief

Naast het beheer van de woning, krijgt het museum ook de opdracht om het complete Rietveld Schröderarchief te beheren en behouden. Het archief, samengesteld door Truus Schröder, omvat 2.000 tekeningen, 2.000 afbeeldingen, 3.800 brieven en allerlei teksten en ander documentatiemateriaal van Rietveld en Schröder. Vrijwel alle archiefstukken zijn gedigitaliseerd. Bekijk het archief op centraalmuseum.nl.

Architectuurtekening van raampartij in het Rietveld Schröderhuis

Architectuurtekening van het Rietveld Schröderhuis, inv.nr. 004 A 019

Grootste Rietveldcollectie ter wereld

Het Centraal Museum heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Deze collectie bestaat uit honderden meubelen en andere objecten, zoals maquettes en meubelmodellen. In de vaste collectie van het museum, Collectie Centraal, zijn altijd iconische stoelen, tekeningen en maquettes van Gerrit Rietveld en het Rietveld Schröderhuis te bewonderen. Het Centraal Museum organiseert daarnaast regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over het werk van Rietveld. Kijk hier voor het actuele overzicht van wat nu en binnenkort te zien en te doen is in het Centraal Museum.

Collectie online

Bekijk hier alle werken van Gerrit Thomas Rietveld in de collectie van het Centraal Museum.