Centraal Museum & Rietveld

Centraal Museum & Rietveld

Stichting Centraal Museum beheert het Rietveld Schröderhuis en het complete Rietveld Schröderarchief. Ook heeft het Centraal Museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld.

Stichting Centraal Museum beheert het Rietveld Schröderhuis en het complete Rietveld Schröderarchief. Ook heeft het Centraal Museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld.

In 1970 richt Truus Schröder de Stichting Rietveld Schröderhuis op. Daarmee wil ze de toekomst van het huis waarborgen. Na haar overlijden in 1985 wordt het huis grondig gerestaureerd en geeft de stichting het huis in beheer van het Centraal Museum. Het Utrechtse museum wordt daarmee verantwoordelijk voor het openstellen van de museumwoning en het behoud van het huis en het archief. Sinds 1987 is het Rietveld Schröderhuis toegankelijk voor publiek. In 2000 krijgt het de status Unesco Werelderfgoed.

De keuken, vanuit de hal. De deur naar de tuin staat open.

De keuken, kort na de restauratie

Rietveld Schröderarchief

Naast het beheer van de woning, krijgt het museum ook de opdracht om het complete Rietveld Schröderarchief te beheren en behouden. Het archief, samengesteld door Truus Schröder, omvat 2.000 tekeningen, 2.000 afbeeldingen, 3.800 brieven en allerlei teksten en ander documentatiemateriaal van Rietveld en Schröder. Vrijwel alle archiefstukken zijn gedigitaliseerd. Bekijk het archief op centraalmuseum.nl.

Architectuurtekening van raampartij in het Rietveld Schröderhuis

Architectuurtekening van het Rietveld Schröderhuis, inv.nr. 004 A 019

Grootste Rietveldcollectie ter wereld

Het Centraal Museum heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Deze collectie bestaat uit honderden meubelen en andere objecten, zoals maquettes en meubelmodellen. De wereldberoemde rood-blauwe stoel, de Berlijnse stoel en de militaire stoel kunt u bewonderen in het Rietveld Schröderhuis. Wil je toch eens weten hoe de ontwerpen van Rietveld zitten? Kom dan naar het Centraal Museum, want daar staan replica's van zijn beroemde meubels die je wél mag uitproberen. Bovendien kun je in het Centraal Museum nog veel meer over Rietveld ontdekken in de vaste collectiepresentatie. Deze is tijdelijk gesloten en is in het najaar van 2023 weer open voor publiek. Het museum organiseert daarnaast regelmatig internationale tentoonstellingen over het werk van Rietveld.

Collectie online

Bekijk de Rietveldcollectie van Centraal Museum.

Vacatures

Werken bij het Rietveld Schröderhuis? Kijk op de site van het Centraal Museum voor actuele vacatures.