Dit jaar staat de Rietvelddag in het teken van museumwoningen; ontworpen door drie Utrechtse architecten die hun tijd ver vooruit waren én van groot belang zijn geweest voor de stad.

Ter viering van de 135e verjaardag van Gerrit Rietveld openen het Rietveld Schröderhuis (1924), Huis Van Ravesteyn (1933) en het Van Schijndelhuis (1992) van 11:00 uur tot 16:00 uur hun deuren voor een flitsbezoek. In de tuinzaal van het Centraal Museum draait deze dag de thematische film Pioneers of the Dutch Modern House (Iconic Houses, 2021).

Alleen op 25 juni kun je met een combiticket van 5 euro even binnenkijken bij de drie museumwoningen en de film bekijken. Ben je er al vaak langsgefietst en heb je altijd al een keer binnen willen kijken? Dan is dit je kans!

Bestel hier je combiticket

Een momentje bij drie monumenten

Huis Van Ravesteyn (1933)
Prins Hendriklaan 112, 3584 ES Utrecht

Vlakbij het Rietveld Schröderhuis, staat het woonhuis van spoorwegarchitect Sybold van Ravesteyn. Te herkennen aan de golvende lijnen en krullende vormen. Van Ravesteyn was een groot liefhebber van ronde lijnen en vormen. Daarnaast combineerde hij verschillende functies in één ruimte. Dat was heel vooruitstrevend in die tijd. 

Rietveld Schröderhuis (1924)
Prins Hendriklaan 50, 3583 EP Utrecht

Wie ook heel slim heeft nagedacht over het gebruik van ruimte voor verschillende functies, is Gerrit Rietveld. In het Rietveld Schröderhuis heeft hij op de bovenverdieping schuifwanden geplaatst, waardoor de ruimte overdag en ’s avonds anders ingedeeld kon worden. 

Van Schijndelhuis (1992)
Pieterskerkhof 8, 3512 JR Utrecht

In de binnenstad ligt een verborgen architectonisch hoogstandje: het Van Schijndelhuis, ontworpen door architect en vormgever Mart van Schijndel. Ondanks dat het huis volledig is ingebouwd, is het binnen bijzonder licht en ruim mede dankzij de grote glazen gevel die kenmerkend is voor het huis. De bijzondere woning leverde Van Schijndel in 1995 de Rietveldprijs op. 

Wandel of fiets de Rietvelddagroute!

Benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen? Kom langs voor een uniek kijkje in de woonhuizen van deze drie gerenommeerde architecten uit Utrecht! De drie locaties bevinden zich op korte afstand van elkaar. Dus stap op je fiets of trek er de middag voor uit en wandel de Rietvelddagroute*.

Download de gratis routekaart

*Je kunt de wandeling of fietsroute zelfstandig doen en zelf bepalen waar en hoe laat je begint. Er zijn geen tijdsloten. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum

25 juni 2023

Openingstijden

11:00 - 16:00

(vrije inloop - houd rekening met wachttijd bij drukte)

Prijs

5 euro

Tickets

Bestellen via deze link.

Dit ticket geeft toegang tot de 3 museumwoningen en de filmvertoning.

Pioneers of the Dutch Modern House

In de tuinzaal van het Centraal Museum is de thematische film Pioneers of the Dutch Modern House  te zien. De film geeft inzicht in de Nederlandse woonarchitectuur van de 20e eeuw. Tijdens de film worden twintig iconische Nederlandse huizen besproken aan de hand van verschillende thema’s: van de Amsterdamse School tot het postmodernisme, van Gerrit Rietveld tot Mart van Schijndel en vele anderen.

filmvertoningen

Locatie

Tuinzaal Centraal Museum

Nicolaasdwarsstraat 14, 3512 XH Utrecht

Tijden

11:30 – 12:30 UUR

12:30 – 13:30 UUR

13:30 – 14:30 UUR

14:30 – 15:30 UUR

15:30 – 16:30 UUR

Taal

Nederlands gesproken, Engelse ondertiteling

Filmdistributie

Iconic Houses, 2021

Over de Rietvelddag

Op zondag 25 juni wordt de Rietvelddag georganiseerd; een jaarlijkse themadag die na het Stijljaar in 2017 in het leven geroepen is om het erfgoed van Gerrit Rietveld te eren. De Utrechtse Rietveld (1888-1964) is één van de belangrijkste vormgevers en architecten van de 20e eeuw. Hij was een eigenzinnig meubelontwerper en de maker van de beroemde rood-blauwe stoel. Ook als architect heeft hij zijn sporen verdiend: met het Rietveld Schröderhuis voorzag hij De Stijl van een wereldberoemd icoon.